Història

Secció de BÀSQUET

Història CE Laietà

Corria l’any 1922 quan un grup d’amics i apassionats de l’esport van fundar el nostre meravellós club, el Laietà Basket-Ball Club, el primer club de bàsquet de Catalunya i de l’Estat Espanyol. El CE Laietà es va crear a partir de la Secció Esportiva de la Congregació Major de Nostra Senyora de les Escoles Pies de Sant Antoni de Barcelona, i el senyor Ricard Pardiñas i Bonet en va ser el seu primer president. El CE Laietà també va tenir l’honor de disputar el primer partit de bàsquet que es va jugar a l’Estat Espanyol el dia 8 de desembre de 1922, en el que va perdre per 8 a 2 davant del Club Esportiu Europa, jugat en el barri de Gràcia de la nostra ciutat. Els integrants d’aquest primer equip del nostre club foren : Nogués, Mach, Pardiñas, Ferrer, Aragonès, Mons i Sanuy.

El Laietà va ser un referent del bàsquet català durant els anys 20, 30 i 40 on va guanyar els Campionats de Catalunya dels anys 1928 i 1929, i després de la Guerra Civil el Campionat de 1944. També va disputar 4 finals consecutives de la Copa d’Espanya del 1942 fins el 1945 amb el resultat de 2 victòries els anys 1942 i 1944. Després de la guerra i amb l’arribada de la dictadura el club va haver de espanyolitzar el seu nom pel de Club Deportivo Layetano. A partir de la segona part dels anys 40 el bàsquet es va anar professionalitzant, i el Laietà va anar perdent jugadors importants que van marxar a altres clubs econòmicament més poderosos. Llógicament el nostre club va perdre potencial fins al punt de demanar una excedència a la Federació l’any 1948 per reoganitzar-se i centrar-se en tasques més formatives deixant l’èlit del bàsquetbol (situació que d’una manera o altra es repeteix al llarg de la nostra història). L’any 1958 el Laietà va disputar la segona lliga espanyola per una invitació especial on hi va romandre una temporada. L’any 1962 es va proclamar Campió de la Segona Divisió i va tornar a la màxima categoria estatal.

L’any 1964 el nostre club va haver de canviar de casa, va deixar les seves instal.lacions dels carrers Viladomat/Rosselló, i temporalment va ser acollit a les seus del col.legi Pare Manyanet i del Club de Tennis Pompeia. Finalment, l’any 1967 el CE Laietà va poder estrenar unes noves instal.lacions pròpies al carrer Pintor Ribalta de Les Corts, actual seu del nostre club.

A la nova ubicació la secció de bàsquet va viure uns anys difícils donada la irrupció amb força d’altres esports en el Club, la profesionalització del bàsquet i l’increment de la competència per l’aparició de molts clubs de bàsquet en l’entorn.

I llavors va arribar el segle XXI que va suposar el resorgiment de la secció. L’equip sènior va aconseguir 4 ascensos de categoria consecutius entre les temporades 2002 i 2006, passant de 3ª Catalana a Copa Catalunya, sostre de la nostre entitat en la etapa actual. Aquesta fita va anar acompanyada per una millorada estructura en el bàsquet base

En els darrers anys els equips formatius han anat creixent i consolidant-se com ho demostra la consecució del Campionat de Barcelona i el Campionat de Catalunya en Categoria Cadet Nivell A2 de la temporada 2012-2013. I entre el 2015 i el 2019, el sènior va passar de 3ª Catalana a 1ª Catalana on milita en l’actualitat. No ens aturem, seguim escribint la nostra història.

Secció de BÀSQUET

Fotos Històriques

historiques01
historiques02
historiques03

SÒM EL DEGÀ DEL BÀSQUET CATALÀ I ESPANYOL